lovegirlz.nl
 
 er zijn leven na je ex
Liefdesverdriet is een vreemd iets. Je hebt een dierbare verloren, maar toch kun je niet gewoon rouwen en de leegte accepteren. Die ander leeft immers gewoon verder. Zonder jou. Een gebroken hart vraagt dus om een speciale aanpak. Hieronder stapsgewijs hoe je je liefdespijn kunt genezen.

Stress
Met een verbroken relatie valt alles in duigen. Je toekomst gaat er heel anders uitzien zonder je partner. Maar ook je verleden. Blijkbaar leefde je in een leugen, want je lief houdt helemaal niet van je. Niet alleen voel je de pijn van het verlies, ook je ego krijgt een flinke duw. Bovendien wordt je geconfronteerd met alleen-zijn. Daar kan niet iedereen goed mee omgaan.

Net als bij rouwen om een overledene, doorloop je verschillende fasen: Ontkenning, Woede, Verdriet, Loslaten en Acceptatie. Maar bij een gebroken hart, kunnen deze fasen flink door elkaar gaan lopen. Soms lijk je dan ineens weer terug bij af.

Al deze veranderingen en nare conclusies leveren flink wat stress op. Je lichaam moet deze energie kwijt. Dat kan niet door op de bank te blijven liggen met een doos tissues. Ga weer bewegen. Dit is een natuurlijke manier voor je lichaam om van stress af te komen en bovendien komen er hierbij positieve stoffen als serotonine in je bloed. Hierdoor voel je je al meteen een stuk beter.

Patroon doorbreken
Liefdesverdriet overkomt je. Maar een gedeelte ervan hou je zelf in stand, door aan diegene te blijven denken. Je blijft bepaalde dingen tegen jezelf zeggen, die je erg pijnlijk vind. Hoeveel pijn je is aangedaan en dat er nu een ander is. Daarmee hypnotiseer je jezelf om je ongelukkig te voelen. Je kan de situatie en de ander niet veranderen, maar wel hoe je zelf denkt!

Zorg dat je andere patronen krijgt, dan toen je nog een relatie had. Zie het als een goede gelegenheid om dingen te doen die je toch al wilde doen. Begin met sporten of met die hobby waar je nooit aan toe kwam. Verander kleine dingen in je huis, waar de tv of een bepaalde stoel staat. Zorg dat je leefomgeving niet meer lijkt op de situatie toen je met de ander was. Verander desnoods je shampoo. Hiermee verbreek je je oude patroon en associaties met je ex.

Ga niet zitten kniezen; hoe langer je dat doet, hoe moeilijker het is om je leven op te pakken. Ga er op uit, spreek af met oude bekenden, doe dingen. Ook wanneer je er eigenlijk geen zin in hebt. Niet om een nieuwe liefde te ontmoeten, maar om te zien dat er meer in de wereld te doen is, dan je ex. Verzamel vrienden om je heen, zie dat er nog steeds mensen van je houden.

Geluksstof
Nu je toekomstplannen overboord zijn gezet, heb je de gelegenheid om nieuwe te verzinnen. Verzin een alternatieve toekomst; waarin je gelukkig bent en ruimschoots over je ex heen bent. Probeer er allerlei details bij te verzinnen; hoe zie je er uit, wat doe je op een dag, waar woon je? Voel hoe heerlijk en gelukkig je zou zijn. Zelfs al geloof je er niet in, dan nog krijgt je lichaam een ontzettende oppepper.

Je lichaam reageert op alles wat je doet. Als je lacht, zelfs als je een lachend gezicht opzet, merken je hersenen dat. Ze registreren dat je je lachspieren gebruikt, concluderen dat je vast blij moet zijn en maken stoffen aan die je gelukkig maken. Ook al is lachen waarschijnlijk het laatste waar je nu aan moet denken, probeer het toch. Lach desnoods om het feit dat je geforceerd probeert te lachen. Je zal je er prettiger door voelen.

Begerenswaardig speeltje
Kinderen spelen het liefst met speeltjes die moeilijk te bemachtigen zijn. Ze willen altijd kleuren met de stift die een ander kind net had. Helaas werkt het bij volwassenen ook zo. Je ex wordt die onbereikbare stift. Nu wil je hem/haar al graag terug, maar als je ex een nieuwe vlam heeft, wordt het een nog begerenswaardiger speeltje. Wees je daar bewust van.

Dan nog een paar valkuilen. Het liefst zou je alles nog even rechtzetten. Dat jij toch wel echt gelijk hebt. En dat die ander fout zat. Maar de kans is klein dat je gelijk krijgt, je bent niet voor niets uit elkaar. Je kan de situatie beter accepteren zoals die is.
Of je probeert je ex-geliefde pijn te doen, of jaloers te maken. Hiermee zet je in feite de relatie voort, maar met negatieve gevoelens in plaats van positieve.

Nooit sex met je ex!
Nog erger; je hebt seks met je ex. Dit kan een heleboel complicaties met zich meebrengen. Jij bent hier degene met liefdesverdriet, je ex-partner voelt zich waarschijnlijk niet zo. Als je gewoon seks wilt, kun je beter iemand anders zoeken.

Bronnen:
Hoe lijm ik mijn gebroken hart? Verder met je leven na een verbroken relatie. Paul McKenna & Hugh Wilbourn, isbn 9032509292
Artikel in Opzij, Gefaald in de liefde; hoe genees je een gebroken hart? Januari 2007