Meld je gratis aan bij lovegirlz! en maak je eigen website!
βĩόğŗǻƒĭē

Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro, kortweg C.Ronaldo, is een voetballer van Manchester United. Hij werd op 5 februari 1985 geboren in Funchal op Madeira, Portugal. Hij is vernoemd naar Ronald Reagan, toenmalig president van de Verenigde Staten.


Cristiano Ronaldo speelde op Madeira voor CD Nacional. In 2002 werd de vleugelaanvaller gecontracteerd door Sporting Lissabon. In de zomer van 2003 trok hij de aandacht van Manchester United. Tijdens een wedstrijd tussen Sporting en Manchester United ter gelegenheid van de ingebruikname van het Estádio José Alvalade, speelde Cristiano Ronaldo uitstekend en hij leidde zijn team naar een 3-1 overwinning. De spelers van Manchester United gaven na afloop van de wedstrijd aan dat ze voortaan liever met dan tegen Cristiano Ronaldo wilden spelen en coach Alex Ferguson was het daar volkomen mee eens. Kort daarna werd de jonge Portugees voor ongeveer 12 miljoen pond door Manchester United overgenomen van Sporting. Bij de Engelse club werd Cristiano Ronaldo binnengehaald als de vervanger van David Beckham, die kort daarvoor naar Real Madrid was vertrokken. Cristiano Ronaldo won in zijn eerste seizoen bij Manchester United direct de FA Cup. De Portugees scoorde de openingstreffer in de finale tegen Millwall FC (3-0).


Cristiano Ronaldo maakte zijn debuut in het Portugese nationale elftal op 20 augustus 2003 tegen Kazachstan. Sinds het Europees kampioenschap voetbal 2004 is hij basisspeler. Cristiano Ronaldo was een van de smaakmakers op het EK, waar hij met Portugal verliezend finalist was. De aanvaller scoorde tegen Griekenland en Nederland. Na het EK nam Cristiano Ronaldo met Portugal deel aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene.


Eind november 2005 had Ronaldo een zware tijd. Zo werd hij valselijk beschuldigd van verkrachting en overleed zijn vader. Maar half december verlengde hij zijn contract bij Manchester United tot 2010. Na een vermeend handgebaar, waarbij hij in diezelfde periode zijn middelvinger liet zien aan het publiek van SL Benfica werd hij door de UEFA voor één wedstrijd geschorst.


Op het WK van 2006 liet Ronaldo ook van zich spreken, hoewel hij niet altijd in de basis stond. Tegen Engeland scoorde hij de winnende strafschop en leidde Portugal hiermee naar de eerste halve finale van een wereldkampioenschap sinds 1966.
© Copyright by Lovegirlz.nl