Maak je eigen website!
 Ogentest, Bril, Lenzen??
HEB IK GOEDE OGEN?

Hoe weet je eigelijk of je wel goede ogen hebt. Ik heb zelf lenzen (ik heb een bril gehad) en had het lange tijd niet door dat ik niet goed zag.

1. Kan je vanachter in de klas alles goed op het bord zien? Het bord staat niet voor niks aan de andere kant van de klas. Je kan echt wel zien wat erop staat als je goede ogen hebt.

2. Je moet niet met je ogen hoeven knijpen om andere mensen duidelijk te kunnen zien. Zelfs heel ver weg moet je alles scherp kunnen zien. Evenscherp als wanneer je iets dichtbij houdt.

3. Je moet ook goed alle boeken met kleine letters kunnen lezen zonder hoofdpijn te krijgen. En je moet dichtbij even scherp zien als veraf.

4. Verkeersborden zijn ook niet gemaakt om ze alleen te kunnen zien als je je heel erg inspant. Van heel ver weg kan je ze natuurlijk niet lezen, maar als je dichterbij komt moet dat kunnen.

EEN BRIL

Het is natuurlijk erg om een bril te nemen. Vaak kan je niet meteen lenzen maar moet je eerst een bril. Ik had mijn bril van groep 6 tot de brugklas. Een andere vriendin nam een bril en toen dacht ik: Misschien zie ik ook wel slecht.

Het helpt dus als je niet de enige bent. Maar ga niet overdrijven, anders denken ze dat je een na-aper bent met die bril en dat wil je niet.

LENZEN

Als je over wilt stappen op lenzen kan je kiezen uit twee soorten:
- Harde lenzen
- Zachte lenzen
Als je jong bent kan je beter zachte lenzen nemen. Die heb ik zelf ook. Je krijgt dan elke maand nieuwe, je moet ook elk halfjaar terug om weer voor 6 maanden lenzen te halen. Harde lenzen doen ook enorm pijn aan je ogen.

Zachte lenzen zijn wel duurder als je ogen niet zo snel van sterkte veranderen, maar wie betaald het?? Bij mij mijn moeder dus dan maakt het niet zoveel uit.

Het is altijd even wennen als je voor het eerst een bril hebt. Je kan er maar beter op de basisschool aan beginnen, dan leren ze je op de middelbare school kennen met bril en wordt je er niet mee gepest.

Het is het beste om lenzen in een vakantieperiode te nemen. Je moet hoe lang je ze in doet per dag steeds opbouwen. Je begint bijvoorbeeld met zoveel uur per dag en de volgende dag een uur langer.

Als ze in het begin dan pijn doen kan je ze op school natuurlijk niet zo goed uitdoen. En als je na een vakantie een beetje verandert op school aankomt valt het niet zo op. Jullie hebben elkaar toch al een week niet meer gezien.

Nummer 1 om te overtuigen is je ouders, ik heb mijn kans gegrepen toen ik een keer per ongeluk het pootje van mijn bril afbrak. Ga nou niet als een gek aan je bril trekken, maar wacht gewoon het juiste moment af.

Het juiste moment kan zijn:
1. Je ouders vragen wat je voor je verjaardag wilt. Het aller- allerliefste wil ik lenzen. Dan begrijpen je ouders hoe belangrijk het voor je is.

2. Je spreekt af dat je lenzen mag als je allemaal voldoendes op je rapport staan. Even blokken, maar dan heb je ook wat!

3. Als je bril kapotgaat, of je moet nieuwe glazen omdat je ogen slechter zijn geworden: zeg dat die kosten zinloos zijn. Lenzen zien er ook mooier uit, vallen die mooie ogen (heb ik die niet van jou mam?) beter op!

Je moet lenzen goed verzorgen. Elke avond moet je ze poetsen, als je er een beetje handig in bent duurt dat zo'n vijf minuten. Denk altijd maar: Ik zie er de hele dag goed uit, daar wil ik best vijf minuten voor uittrekken.

Ben er ook heel voorzichtig mee! Ze gaan snel stuk. Bij mij waren ze na 4 dagen al kapot. Ik was er zó blij mee! Gelukkig vinden ze het niet erg bij de opticien. Ze zijn het echt gewend.

En al schaam je je nog zo dood en ga je er niet graag naartoe. Je hebt het er toch graag voor over als je dan de rest van je leven er prachtig uitziet!
Copyright by JS-Systems.nl