Green Day


Green Day

Green Day is een Amerikaanse punkband uit Oakland, Californië.

Green Day werd in 1986 opgericht in Californië door zanger/gitarist Billie Joe Armstrong en basgitarist Mike Dirnt, onder de naam Sweet Children. Billie Joe en Mike ontmoetten elkaar in een cafetaria van de John Sweet High School. Ze kregen een drummer, genaamd John Kiffmeyer (ook wel bekend als Al Sobrante). Samen vormden ze de band Sweet Children. In oktober 1989 verliet John Kiffmeyer de band, en veranderde de bandnaam in Green Day. De vervangende drummer was de in Frankfurt, Duitsland, geboren drummer Tré Cool (echte naam Frank Edwin Wright III).

Ze braken in 1994 wereldwijd door met het nummer Basket Case van hun album Dookie. Daarna volgden nog vele hits, met name in de States. In 2004 kwam hun album 'American Idiot' uit, hun grootste succes tot nu toe. Het album wordt vaak omschreven als een 'punk rock opera'. Het album volgt een verhaal van een rebelse jongen die niet goed weet waar hij op dit moment in het leven staat en hoe het verder moet. Het album kwam binnen op nummer 1 en scoorde een Grammy voor Best Rock Album in 2005. Hun grootste tour was de recentste. Daar speelden ze op 2 dagen meer dan 130 000 man bijeen in de National Bowl in Milton Keynes, Engeland. Dat optreden staat op hun Live-DVD en CD Bullet In A Bible.

Green Day heeft in 2006 samen met U2 het nummer 'The Saints Are Coming' opgenomen. Het is een cover van de Ierse punkband The Skids. Dit nummer speelden ze op het nagedachtenis-concert voor de slachtoffers van de orkaan "Katrina". Tevens was het de inluiding van de heropening van het gerestaureerde Superdome te New Orleans, Amerika. De opbrengsten van het nummer zijn bestemd voor de slachtoffers van de orkaan. In de clip van deze single zie je beide bands in de studios het nummer opnemen. Verder zie je beelden van mensen die geholpen worden na de orkaan.

Het idee om een verfilming van American Idiot te maken begint steeds grotere vormen aan te nemen. De band heeft al gezegd zelf niet te gaan acteren, omdat ze 'het werk aan de professionals willen overlaten'. Billie Joe is al bezig geweest met een script en de band is al druk met voorbereidingen bezig.

Momenteel is Green Day bezig met het uitproberen en opnemen van demo's en ideëen voor hun nieuwe album. Billie Joe maakte duidelijk dat ze misschien drie richtingen op willen: 1 - een conceptalbum maken; de trend van "American Idiot" voortzetten. 2 - experimentele punk, iets als 'Sandinista!' van The Clash. 3 - gewoon recht-toe recht-aan punksongs.

De band heeft laten weten dat het album hoogstwaarschijnlijk in 2008 zal uitkomen.

Er gaan geruchten dat de titel van het album 'Mind-Blowing' zal worden, maar de band heeft nog geen enkele officiële uitspraak over een mogelijke titel gedaan, dus het is een opgeblazen roddel.

In Juni 2007 kwam ook de cover van John Lennons 'Working Class Hero' uit. Deze single past in een campagne van instant karma voor Darfur. De CD komt uit op 12 juni 2007.

Leden

Leadzanger, gitarist Billie Joe Armstrong
Bassist Mike Dirnt
Drummer Tré Cool

Billie Joe Armstrong
Billie Joe Armstrong (Rodeo (Californië), 17 februari 1972) is de zanger, gitarist en frontman van de punkrockband Green Day.

In 1986 begon hij een bandje met bassist Mike Dirnt en drummer John Kiffmeyer, genaamd Sweet Children. In 1989 werd de naam van de band veranderd in Green Day. In 1990 verliet John de band, omdat hij ging studeren. Hij werd vervangen door Tré Cool, oftewel Frank Edwin Wright III. In 1994 beleefde de band zijn eerste echte succes met het album Dookie en brak het door bij het grote publiek. In juli 1994 trouwde Billie Joe Armstrong met Adrienne Nesser en in 1995 werd hun eerste kind Joseph Marciano geboren. In 1998 volgde het tweede kind Jakob Danger.


Billie Joe ArmstrongBillie Joe gebruikt al sinds zijn tiende jaar een Fender Stratocaster-duplicaat, bijgenaamd Blue. Hij had deze gekregen van zijn moeder. Velen beweren dat hij die had gekregen van zijn vader, maar die was toen al gestorven. Natuurlijk heeft hij ondertussen al vele andere gitaren gehad. Naast gitaar bespeelt hij ook harmonica, mandoline, drumstel, piano en saxofoon.

Mike Dirnt
Michael Ryan Pritchard (of Mike Dirnt) (4 mei 1972) is een van de leden van de band Green Day. Hij speelt daar basgitaar en doet de achtergrondzang. Hij speelt verder farfisa, gitaar en drums. Hij heeft ook gespeeld met The Frustrators, Screeching Weasel, Crummy Musicians en Squirtgun.

Mike werd geboren uit een aan heroïne verslaafde moeder en werd opgegeven voor adoptie. Zijn adoptieouders scheidden toen Mike 7 was. Hij moest van af dat moment steeds heen en weer tussen beide huishoudens.

Mike ontmoette Billie Joe Armstrong in de 5de klas en werd een collega van Billie Joe's moeder. Op zijn 15de huurde Mike een kamer naast Billie Joe's huis.

Ondanks de scheiding van zijn vrouw Anastasia zijn beiden nog goede vrienden. Pritchard en Anastasia hebben samen een een dochter, Estella-Desiree. Anastasia scheidde van Mike omdat ze de druk van de groep niet meer aankon.

Tré Cool
Frank Edwin Wright III (9 december 1972, Frankfurt, Duitsland), beter bekend als Tré Cool, is een Amerikaans muzikant, en drummer van de eveneens Amerikaans rockband Green Day.

Wright groeide op in Willits (Californië) met zijn vader en twee bloedverwanten. Zijn vader heeft in die buurt veel huizen gebouwd, onder andere dat van Lawrance Livermore, de naaste buur en oprichter van Lookout! Records. Toen Wright 12 jaar was kwam hij bij Livermore's band, The Lookouts. Verder heeft hij ook gespeeld in de band "Samiam". Kort nadat Al Sobrante Green Day verliet kwam Wright bij die band.

Tré Cool is twee keer getrouwd geweest. In maart 1995 trouwde hij met Lisea Lyons. Zij zijn korte tijd daarna weer gescheiden. In mei 2000 trouwde hij met Claudia. In 2003 gingen hij en Claudia weer uit elkaar. Verder heeft Tré 2 kinderen, namelijk een dochtertje Ramona en een zoontje Frankito ("Kleine Frank"). De moeder van Ramona is Lisea, terwijl de moeder van Frankito Claudia is.








Copyright by JS-Systems.nl - Ook een website maken? klik hier