lovegirlz.nl
 
 Wat is liefde?
www.krabbelaars.nl


Wat is liefde?

Wat is liefde nu eigelijk? Nou niemand weet het zeker, maar wat we wel weten is deze informatie! ;

"Het was liefde op het eerste gezicht." ;
Veel stellen, die elkaar in de liefde hebben gevonden zullen dat zeggen als hen wordt gevraagd naar hun eerste ontmoeting. Maar wat is het nou dat ons aantrekt tijdens dit eerste contact met die ander? Als je het aan de verliefden zelf vraagt krijg je een vaag, maar toch veelzeggend antwoord:
"het waren haar ogen",
"het was zijn uitstraling",
"het klikte gewoon".
Wat er nou klikte, en waarom, is een vraag die heel wat mensen bezig houdt en niet alleen psychologen die op dit onderwerp willen afstuderen. Wie zou niet graag willen weten wat hij moet doen om de liefde van de ander tot zich te winnen?

Niet de woorden. ;
Meestal zijn het niet de woorden die de ander uitspreekt die ons hart sneller doet kloppen. Het uitspreken van onze diepste gevoelens is iets dat ons vaak zwaar valt en zeker tijdens onze eerste romantische ontmoetingen blijken we hier maar zelden een ster in. Zoals verwacht speelt ook hier de lichaamstaal een belangrijke rol. Met behulp van onze houding, gezichtsuitdrukking, ogen en intonatie kunnen we meer van onze gevoelens en bedoelingen verduidelijken dan met woorden. Met woorden kunnen we zelfs verpesten wat we al met lichaamstaal hebben bereikt. Een lawaaierige discotheek waar je elkaar maar amper kunt verstaan is dan ook een prima plaats voor een eerste ontmoeting.

De houding die liefde uitstraalt. ;
Op bijna alle plaatsen waar lichaamstaal beschreven wordt, krijgt de liefde wel de aandacht. In verschillende boeken wordt houding als een belangrijk onderdeel van de "hofmakerij" benoemd. De houding is namelijk het eerste wat we zien als iemand binnen komt en aan de houding valt het makkelijkst af te lezen of twee mensen met elkaar in overeenstemming zijn. Na een interessante inleiding over de paringsdansen bij allerlei gevogelte wordt vervolgens de "paringsdans" van onszelf uit de doeken gedaan. Er wordt een beschrijving van de verschillende aspecten van de lichaamstaal gegeven. Er wordt gesproken over de houding, afstand, tijd, gezichtsuitdrukking, oogcontact, ademhaling en intonatie tijdens dat eerste moment. Maar alleen de combinatie van al deze aspecten geeft een goed beeld van de Adonis of Belladonna.

Let op je buik! ;
Een in elkaar gezakt lichaam is niet iets dat een ander aantrekt. Van nature voelen we dat aan. Een man trekt zijn buik in en recht zijn rug. Ook een vrouw spant haar spieren en trekt haar schouders naar achteren. Soms worden de handen verlokkelijk op de heupen gezet of met de duimen achter de broekriem. We zijn nu nog steeds een eind van de ander verwijderd. We blijven even op deze afstand om te kijken wat we verder doen voordat we dichterbij komen en onze houding aanpassen aan de nieuwe afstand.

De starende blik. ;
Als ons oog de blik van de ander opvangt, houden we die iets langer vast dan gewoon is. Toch duurt zo'n eerst starende blik niet veel langer dan gewoon. Een te lang vast gehouden blik stoot namelijk juist af. We kijken de ander aan, kijken dan even verlegen naar beneden en kijken dan nog een keer. Deze keer, als de ander ook weer kijkt, houden we de blik weer wat langer vast dan de eerste keer. Verschillende malen wordt er gekeken en oogcontact gemaakt. Ondertussen trekken we misschien onze kleding recht of wrijven aan ons haar.

Het eerste contact. ;
Het kan helpen als we samen zijn met een vriend of vriendin. Een meisje zegt tegen haar vriendin: "Hij kijkt naar me!". Als de vriendin nu ook kijkt naar de jongen, bevestigt dit het contact dat hij gemaakt heeft. Dit maakt het hem makkelijker om naar haar toe te stappen. Als hij op haar af loopt, zal hij wel wat moeten zeggen. Wat hij zegt is daarbij echter minder belangrijk dan we soms denken. Vele jonge mannen piekeren zich namelijk suf over een goede "openingszin" voor ze op een meisje afstappen. Het gaat er meer om hoe hij het zegt. Zelfverzekerd, met een rustige stem en een open, vriendelijke gelaatsuitdrukking. Terwijl hij begint te spreken kijkt hij met een zachte glimlach naar haar, daarna kort naar de vriendin en opnieuw naar haar. Als zij antwoordt terwijl zij giechelend naar de vriendin kijkt, richt hij zijn blik even naar beneden, naar haar lichaam en weer terug naar haar ogen. Zijn pupillen gaan snel heen en weer van haar ene oog naar haar andere. Waarom precies weet zij niet; zij weet alleen: "hij is leuk en hij vindt mij ook leuk!"

Dichterbij. ;
De jongen zal verder praten terwijl zijn voet haar kant op wijst en zijn schouders steeds meer in haar richting draaien. Hij komt langzaam wat dichter bij, nog steeds in haar persoon lijke zone. Hij neemt haar snelheid van ademen en manier van praten over. Zij begint zijn houding te spiegelen en richt zich steeds minder op haar vriendin. (Zielig voor haar, maar we hebben het nu over de ware liefde op het eerste gezicht.) Terwijl hij doorpraat draait hij zich langzaam steeds meer naar haar toe. Ze vormen bijna een gesloten cirkel. De vriendin zal zich nu mogelijk te veel gaan voelen en weglopen. Nu kan hij langzaam haar intieme zone binnentreden.

De eerste aanraking. ;
Zijn eerste aanraking zal vermoedelijk niet met zijn handen zijn. Dit is namelijk een veel te opvallend gebaar. Hij weet immers nog steeds niet hoe zij daarop zal reageren. Hij moet gezichtsverlies voorkomen en altijd een weg terug hebben. De eerste aanraking is dan ook vaak "per ongeluk". Hij buigt bijvoorbeeld zijn voorste been en steunt met de punt van zijn schoen op de grond. Hij leunt ondertussen tegen de muur, een kruk of de bar zodat hij niet omvalt. Als zijn knie haar been raakt, kan hij voelen hoe zij reageert. Als zij terugtrekt, kan hij weer naar achteren leunen en zonder gezichtsverlies het contact beëindigen. Stemt zij in met zijn aanraking, dan mag hij een volgende stap nemen. Ook deze stap is klein. Hij legt nu bijvoorbeeld zijn arm languit op de bar. Zodanig dat hij haar bijna aan zou kunnen raken met zijn hand. Als ze op een bank zitten, legt hij zijn arm op de rugleuning, ook zonder haar aan te raken. Als zij niet van de hand wegbuigt, zal hij met de vingertoppen zachtjes haar kleding raken en langzaam de druk opvoeren, zodat ze zijn aanraking gaat voelen.

De eerste kus. ;
Als ze nog steeds geen bezwaren heeft gemaakt, mag hij met zijn hand haar arm vasthouden en vervolgens zachtjes met de binnenkant van zijn knie tegen haar been leunen. Ondertussen kijken ze elkaar steeds dieper in de ogen. Hun wijd openstaande pupillen gaan snel heen en weer van linkeroog naar rechteroog. Hun ademhaling versnelt en het gesprek verstomt. Ze weten nu allebei zeker dat ze elkaar zullen kussen, maar nog blijft het spannend. Heel langzaam zullen hun gezichten elkaar naderen en knijpen ze hun ogen samen voordat hun lippen elkaar raken.

De liefde na jaren. ;
"Wij zijn niet meer verliefd; het is nu houden-van geworden", zegt het inmiddels jaren verenigde paar als hun wordt gevraagd naar hun liefde. Ze lopen niet meer hand in hand maar arm in arm. Ze zitten niet meer samen op de bank maar hebben ieder hun eigen stoel. Toch menen ze dat ze niet uit elkaar gegroeid zijn maar juist dichter bij elkaar gekomen. Anderen bevestigen dat: "die twee? ja, die horen bij elkaar!" Bij de eerste liefde zagen we al dat de partners elkaars houding spiegelen. Bij het stel dat al jaren bij elkaar is, is dat een tweede natuur geworden. Ze nemen dezelfde houding aan, lopen op dezelfde manier en kijken zelfs op dezelfde manier. Let daar maar eens op wanneer je mensen ziet die al lang bij elkaar zijn.










.