* Brigade M
Brigade M;

dinge op dese site ;;

* Testament
* Biografie
* intervieuw
* Discografie
* Plaatjes





Testament




Zo, na 10 jaar is het genoeg geweest. En waarom? In 1995 begonnen we Brigade M om een positieve bijdrage te leveren aan de RAC-beweging in Nederland (en later Europa). De eerste jaren probeerden we wat leven in de brouwerij te trappen in ons eigen landje, met enig succes. Er kwamen wat optredens, andere groepen pakten de handschoen op en er was zowaar sprake van een vorm van nationalistische muziek-organisatie. Arrogant als we zijn besloten we toen dat het tijd was voor Europa.

En nu, ruim 50 optredens in 17 verschillende landen verder moeten we helaas vaststellen dat het merendeel van ons publiek (bij optredens dan) geen interesse toont in onze boodschap, slechts geïnteresseerd is in de ‘eigen’ beweging en nauwelijks over de grenzen kijkt. Wij hebben niet de illusie dat we ‘de mens’ kunnen veranderen, maar als we tijdens onze optredens op de Europese podia nog steeds uitingen van kortzichtig chauvinisme en reaktionaire uitingen moeten gadeslaan, dan is er iets mis met ons, of met hen.

We hebben een decennium gepoogd wat orde te scheppen in de hoofden van velen die zich nationalist noem(d)en, maar de ‘oogst’ stelt teleur. Moeten we dan nog maar een Europese Tour doen? Nog een CD uitbrengen na deze? Wat valt er nog te overtreffen en hetzelfde kunstje nog jaren herhalen daar voelen we helemaal niks voor, het blijft tenslotte propaganda, geen hobby!

Wat de antifa, politiek en links- en rechtse tegenstanders nooit gelukt is tien jaar doen we dus maar zelf, Brigade M houdt per 31-12-2005 op te bestaan. Maar wij komen terug op de podia, geluidsdragers en vanzelfsprekend in het nieuws. Onder welke naam en in welke bezetting dat blijft afwachten, maar ze zijn nog niet van ons af.

Oderint dum Metuant (Laat hen haten, zolang zij vrezen!)

Sassem, december 2005





Biografie



In 1995/6 begonnen een paar ex-leden van de Sassemse hard-coreband Opel Ka-death (later bekend onder de naam OKD) met een nieuwe projekt dat aanvankelijk de naam Brigade Mussert kreeg. In tegenstelling tot Opel Ka-Death waren de teksten vanaf het begin radikaal en nationalistisch, de muziek bewoog zich tussen Oi en Hard-Core. Behalve eigen nummers speelden we in het begin ook een paar Opel Ka-death-nummers en o.a. een paar Skrewdriver-covers. Helaas konden we geen vaste band formeren die ook optredens kon doen zodat we na een paar jaar stopten.

In 1997 werden we gevraagd om onze klassieker 'Eigen Volk Eerst' op te nemen voor de 'Welkom in Sassem' verzamelCD. Met behulp van een gastdrummer werd in een Duitse studio met veel plezier en een afgedankte CP' 86-megafoon onze cult-hit opgenomen. Twee ex-Brigade Mussert-leden speelden toen al in Dietse Patriotten en een paar andere leden speelden in andere groepen op de verzamelaar, zodat de invloed van Brigade M op de WIS-CD erg groot was.

Het enige originele bandlid, bassist Tim, begon in de zomer van 1999 nieuwe leden te zoeken voor Brigade M, zoals de groep toen al heette. Tim was gevraagd of er een Brigade M-reünie inzat vanwege de plannen voor een tweede WIS-CD. Met een gedeeltelijk nieuwe bezetting werden eind 1999 in Sassem twee nieuwe nummers opgenomen, 'Voor Volk en Vaderland' en 50.000 Helden. Omdat de CD zo lang op zich liet wachten bleef een definitieve reünie uit en richtten de leden zich weer op hun eigen projekten.

Nadat het nummer 'Eigen Volk Eerst' begin 2000 op twee verschillende CD's werd gezet begon het bloed toch weer te kruipen en dat resulteerde in nieuwe oefensessies. In juli 2000 kwam Jasper bij de groep als vaste drummer en later dat jaar kwam voormalig Landstorm-zanger Dave de gelederen versterken.

In januari 2001 namen we weer twee nieuwe nummers op, 'Lui, Laf en Lelijk' (over de Antifa) en 'Pedofielen', voor weer een andere verzamelaar die later dat jaar zouden uitkomen. Net toen alle voortekens goed waren verliet onze gitarist de groep en we moesten een black-metal gitarist vragen in te vallen toen we op het eerste nationalistische concert in ongeveer 6 jaar in Nederland speelden in februari.Een paar dagen na het optreden kwam Wickie als nieuwe gitarist bij de groep en leek de eerste langdurige bezetting een feit. Van het optreden op het Nationalistisch Jongeren Treffen werd een videoklip gemaakt van het nummer 'Eigen Volk Eerst'.

Om de platenbonzen te kriebelen werd besloten een promo-CD samen te stellen met 5 nummers die in verschillende studio's waren opgenomen en als extra bonus de videoklip van 'Eigen Volk Eerst' toe te voegen. Aangezien nogal wat mensen van de promo hoorden en hem ook wilden hebben besloten we hem zelf als CD-R uit te geven in juli 2001. De promo (die uiteindelijk 800 keer werd verkocht en weggegeven) leverde ettelijke aanbiedingen voor optredens en verzamel-CD's op, maar het noodlot sloeg weer toe. Wickie moest vanwege persoonlijke omstandigheden tijdelijk afhaken en uitzendgitarist 'Toontje' werd tenslotte wederom bereid gevonden Brigade M uit de brand te helpen. In december 2001 deden we ons grootste optreden tot dan toe voor circa 600 nationalisten in Vlaanderen

In de eerste week van januari 2002 namen we 10 nummers op voor onze eerste volledige CD. Omdat we nog wat 'klassiekers' als toegift wilden toevoegen, werd op Tim's verjaardag een optreden geregeld waar 4 nummers werden opgenomen. Wickie had zich ondertussen weer gemeld en Toontje wilde dit ook niet missen zodat we met 5 man een ruim 2 uur durend optreden gaven in de nationalistische vrijplaats De Kazerne.Ondertussen werden we meer en meer gevraagd om op te treden en dus volgden er tussen mei en augustus 5 optredens in Duitsland. In juni kwam Stefan als tweede gitarist bij de groep en hierdoor werd ons geluid tijdens optredens wezenlijk verbeterd. In augustus gingen we weer de studio in om twee nummers voor een 7" EP op te nemen en een bijdrage voor een hommage aan een bekende Duitse groep.

In oktober kwam de 7" 'Boykot McDood’ uit met daarop twee studionummers en twee live-opnames van een optreden in Ramstein (Dld). In november speelden we dan voor het eerst in Engeland en Polen. In december deden we voor het eerst een akoesties optreden, dat in januari een vervolg kreeg. Beide keren waren politieke bijeenkomsten in de Kazerne in Eindhoven.

2003 was een belangrijk jaar voor Brigade M. In februari brachten we een gratis via internet af te laden CD-single uit waar we onze waardering uitspreken voor de Leidse wethouder van cultuur, Alexander Pechtold, die niet zwicht voor de smeekbedes van de Antifa om Brigade M uit een van haar oefenruimtes te zetten. In maart verscheen de split-CD 'Diets-Deutsche Kameraden' met Brigade M en de Duitse groepen Stromschlag en Schutt und Asche en in juni kwam dan eindelijk de langverwachte debuut-CD uit getiteld 'Trouw aan Rood, Wit, Blauw' op het Zweedse Sniper Records label. Begin april werden Dave en Stefan uit de groep gezet na politieke meningsverschillen. Als nieuwe zanger kwam Robert bij de groep en er wordt voor gekozen om voorlopig geen tweede gitarist toe te voegen. Eind juli gingen we ruim twee weken op toernee door Oost- en Zuid-Europa waarbij in 8 verschillende landen optredens worden gegeven en tevens in Hongarije 6 nummers voor wederom een split-CD worden opgenomen. Na de tour kwam het tot een breuk in de groep en besloten Wickie en Robert de groep te verlaten. Zij zouden later de groep ‘Westland Rebels’ oprichten. Tim en Jasper besluiten een rustpauze in te lasten.

In 2004 wordt een nieuwe bezetting geformeerd en begint Brigade M aan nieuw repertoire te werken. Tim besluit de bas aan de wilgen te hangen en wordt zanger. Tom is de nieuwe bassist. De nieuwe gitarist heet Rick, maar hij wordt na een paar optredens en één opnamereeks aan het eind van het jaar vervangen door Mike waarmee Tom al in een andere groep had gespeeld. Eind 2004 worden nog een paar nummers uitgebracht waaronder de gratis CD-single “Het vrije woord wordt vermoord” en het nummer “Nee Tegen Turkije” dat op een benefiet mini-CD genaamd “EuroTurki$tan” komt welke door het door Brigade M opgerichte ‘NatRevProp’ label wordt uitgebracht. Er wordt slechts 4 keer op getreden en alleen in Duitsland.

In 2005 wordt het weer de hoogste tijd voor een nieuwe CD en vooral Mike schrijft nu veel nieuwe nummers. De voorbereiding en opnames lopen echter vertraging op omdat Brigade M voor het eerst sinds twee jaar weer veel optreed, o.a. in de Oekraïne, Italië en op het eerste Fest der Völker in het Duitse Jena. In augustus wordt samen met de Nederlandse Black Metalgroep Calslagen een korte tour door Oost-Europa gedaan waarbij geld wordt opgehaald voor gevangen nationalisten.Vanaf september worden de werkzaamheden aan de CD hervat. Aangezien al duidelijk is geworden dat het de laatste CD zal worden is besloten hem in 3 versies uit te brengen, een Nederlandstalige, een Duits- en een Engelstalige. Bovendien staan op elke versie minstens twee nummers die niet op de andere twee staan. Als laatste extra wordt de videoklip van het nummer ‘Europese Eenheid’ met beelden van de tour van 2003 en 2005 en andere live-beelden toegevoegd. Het jaar wordt afgesloten met optedens in Frankrijk, Rusland en het afscheidsoptreden in Alphen aan de Rijn.

Per 31-12-2005 houdt Brigade M na 10 jaar Rock voor Volk & Vaderland er definitief mee op!








intervieuw



1) Wanneer is Brigade M opgericht?
In 1995/6 begonnen een paar ex-leden van de Sassemse hard-coreband Opel Ka-death (later bekend onder de naam OKD) met een nieuwe projekt dat aanvankelijk bedoeld was om de eerste Nederlandse nationalistische CD uit te brengen. In 1997 werd de eerste opnames gemaakt voor de 'Welkom in Sassem 1' verzamelaar. Vanaf 2000 was Brigade M een echte groep en vanaf februari 2001 werden de eerste optredens gedaan.


2) Wat is de bezetting van Brigade M?
Brigade M heeft constant veranderende bezettingen. Vanaf juni 2004 zijn dat volgende personen; Tim - Zang, Mike - Gitaar, Tom - Bas en Jasper - Slagwerk


3) Waar staat de 'M' voor?
M staat voor Metapolitiek. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat alles politiek is en politiek alles. Meer bepaald gebruikte de Franse 'Nouvelle Droite' (Nieuw Rechts) de term om de politiek verovering van de macht via de kunst te bewerkstelligen.


4) Wat zijn de muzikale invloeden van Brigade M en wat zijn jullie favoriete groepen?
De leden van Brigade M hebben verschillende muzikale achtergronden, wat hen bindt is de nationalistische zaak. Onze invloeden hebben we uit Oi, Metal, Trash-Metal, Hard-Core Rock en Punk en onze stijl kan gezien worden als een mengeling van die invloeden. Groepen waar we veel naar luisteren zijn o.a. Manowar, Blue Eyed Devils, Landser, Toy Dolls, Type O Negative, Kiss, Negative Approach, The Ramones, Burzum, Skrewdriver, Bound for Glory, Death in June, Wagner, Kraftwerk, Absu, Zetazeroalfa, Wagner en Combat 84.


5) Hoeveel optredens heeft Brigade M gedaan en waar?
Brigade M heeft zo'n 45 optredens gedaan in 15 landen; Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Engeland, Polen, Frankrijk, Hongarije, Tjechie, Slovenie, Servië, Bulgarije, Griekenland, Italië, Oekraïne en Roemenië.


6) Wat was het beste optreden tot nu toe?
Dat is moeilijk te zeggen, Brigade M is een echte live-groep, we spelen meestal een mix van eigen nummers en nummers van o.a. Metallica, Bound for Glory, Landser en Skrewdriver. Als het publiek goed is zijn wij ook goed. Voor ons maakt het niet uit of we nu voor 60 of 600 man staan, wij spelen om onze boodschap te verspreiden, niet simpel en alleen voor vermaak. Iedereen die ons een keer aan het werk heeft gezien kan dat bevestigen.

7) Wat heeft Brigade M uitgebracht?
Promo-CD 'Holland' inkl. videoklip (uitverkocht) 2001
Vinyl 7" EP 'Boykot McDood (gelimiteerd 300 stuks, uitverkocht) 2002
CD 'Trouw aan Rood, Wit, Blauw' 2003
Split-CD 'Diets-Deutsche Kameraden' met Stromschlag en Schutt und Asche (Duitsland) 2003
CD-single 'Pechtold Houzee!/Volkert is een Mietje' (gratis op www.geocities.com/brigademtv) 2003
Split-CD 'We're Gonna Fight' met Tsyrulnia (Oekraïne) 2003
Cassette '1997 - 2002 Rock voor Volk en Vaderland' 2003
Vinyl 7" EP 'Ode aan de Kazerne' (gelimiteerd 500 stuks) 2003
Split-CD 'Dutch-Hungarian Friendship' met Fehér Törvény (Hongarije) 2003

En verder nummers op zo'n 10 verzamelaars waaronder 'Tribute to Landser vol. 2', 'Welkom in Sassem 1 en 2' en 'Europe Explosion'.

Wij moedigen iedereen aan om nationalistische muziek op een zo groot mogelijke schaal te verspreiden. Brigade M is absoluut niet geïnteresseerd in kopierechten, royalties of persoonlijke roem, ons belangrijkste doel is de boodschap over te brengen en dit voornamelijk naar mensen buiten de RAC-scene. Dus vinden we dat het kopieëren van CD's en MP3's de beweging alleen maar voordelen geeft. Groepen die over zulke dingen klagen zijn geen politieke soldaten, maar gedragen zich als rocksterren.


8) Is Brigade M verbonden aan een organisatie?
Nee! Brigade M is volledig onafhankelijk. Wij proberen onze nationaal-revolutionaire boodschap via onze muziek uit te dragen voor zo veel mogelijk mensen binnen- en buiten het 'nationalistische' spektrum. De individuele leden zetten zich wel in voor verschillende (nationalistische) groeperingen maar bedenk dat muziek slecht één manier van verzet plegen is en moet niet als de belangrijkste worden beschouwd! We raden iedereen sterk aan zich politiek te scholen en zich in te zetten binnen de nationalistische beweging.


9) Wat heeft Brigade M te koop?
De CD 'Trouw aan Rood, Wit, Blauw', 7" 'Ode aan de Kazerne', Split-CD 'Dutch-Hungarian Brotherhood', verschillende T-hemden, een polo-hemd, speldjes, buttons, opnaaiers en meer. Kijk voor details in de afdeling 'Koopwaar'.


10) Hoe kom ik in kontakt met Brigade M?
E-post: brigadem@hotmail.com of schrijf aan: Brigade M, Postbus 84, 2170 AB Sassenheim (Nederland)






Discografie



* 'Promo' Holland (MCD)

* Boykot McDood (7")

* Pechtold Houzee! / Volkert is een Mietje (MP3 Download)

* Diets-Deutsche Kameraden (CD, split met Stromschlag en Schutt und Asche)

* Trouw aan Rood, Wit, Blauw (CD)

* Ode aan de kazerne (7")

* Dutch Hungarian brotherhood (CD, split met Fehér Törvény)

* Het vrije woord wordt vermoord!(MP3 Download)

* Nationaal-Revolutionair (CD)

* Nationalrevolutionär (CD)

* National Revolutionary (CD)

* Eigen volk eerst (MP3 Download)

* 50000 helden (MP3 Download)

* De Brigade M Bloes (MP3 Download)

* Turkiyemspor (MP3 Download)

* Richard Houzee! (MP3 Download)

* Schande voor ons ras (MP3 Download)







Plaatjes







Copyright by JS-Systems.nl - Ook een website maken? klik hier